2 Ocak 2018 Salı

Film: Altına Hücum

Dilara Kahyaoğlu
Kasım 2017
Altına Hücum, The Gold Rush
Yönetmen/Director: Charles Chaplin
Yazar/Writer: Charles Chaplin
Oyuncular/Stars: Charles ChaplinMack SwainTom Murray |See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1925
Sessiz film
Siyah-Beyaz
1 saat 35 dak.

1896-99 arasında Altına Hücum'un yaşandığı Klondike civarına giden bir grup altın arayıcısının maceralarını anlatır. Şarlo da bunlardan biridir. Alaska'nın sert coğrafyası eşliğinde zengin olma hırsıyla gözleri dönmüş, vahşileşmiş veya yeni bir hayat umuduyla kendini buraya atmış insanları izleriz.  Chaplin'in uzun sürede ve epeyi masrafla çektiği filmlerinden biridir. İşin içinde Şarlo olunca tahmin edebileceğiniz durum ortaya çıkar en acıklı vahşi sahneleri bile gülerek izleriz. 
Filmin tamamının değil ama bazı sahnelerinin sınıfta gösterilmesi; 1900 yılı başlarındaki Alaska'ya, Altına Hücum'a dair fikir edinmek için yararlı olabilir.
Altın'nın en önemli bir "değer" haline gelişiyle birlikte (burada "neden" sorusunu sordurmak önemli) Batı'dan gelenler Amerikan kıtasını talan ettiler ve eski uygarlıklar bir avuç altın uğruna yok edildi (ilk başta buydu sonra diğer nedenler geldi). Klondike'taki altına hücum yıllarının; o talan ve vahşet sürecinin devamı ve sonu olduğu düşünülebilir. Bu arada o bölgenin Kızılderililerin yaşam alanı olduğunu da unutmayalım... Şu anda orasının nasıl bir yer olduğu, açılmış madenlerin başına neler geldiği vb. de sorulması gereken sorular.
Bu konuların işlendiği temalarda, filmden bazı sahneler tartışma malzemesi olarak kullanılabilir. Jules Verne, Altın Volkan kitabında da bu konuyu işlemekte ve olağanüstü betimleme gücü ile bir coğrafyacı gibi Klondike'ı, kasabalarını ve orada yaşayan insanları anlatmaktadır. 
10 + yaşa uygundur.

Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=kDlEvaKBkhU

Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: