2 Ocak 2018 Salı

Film: Bir Ulusun Doğuşu

Dilara Kahyaoğlu
Kasım 2017
Bir Ulusun Doğuşu, "The Birth of a Nation"
Yönetmen/Director: D.W. Griffith
Yazarlar/Writers: Thomas Dixon Jr. (adapted from his novel: "The Clansman: An Historical Romance of the Ku Klux Klan") (as Thomas F. Dixon Jr.), Thomas Dixon Jr. (play) (as Thomas F. Dixon Jr.) |3 more credits »
Oyuncular/Stars: Lillian GishMae MarshHenry B. Walthall |See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1915
Sessiz Film
Siyah-Beyaz
3 saat, 15 dak.

Filmin başında; "İç Savaş" öncesi ABD'nin güneyinde yaşayan mutlu azınlık beyazlar ile onların "pek sevdikleri" siyah kölelerinin nasıl bir yaşantıya sahip olduğunu gösterir yönetmen.  Kuzeyden gelen akrabalarına gururla gösterirler yaşantılarını... İç Savaş aileyi ikiye bölecek,  bu mutlu hayatlarını paramparça edecektir. Yönetmen, bu filmiyle Güney'deki altın çağın bitişine ağıt yakmıştır. Kabahat Lincoln'de ve Kuzeylilerdedir. Afrikalı Amerikalıları, siyaha boyadıkları beyaz oyuncular oynamıştır. Filmde Ku Klux Klan'ın doğuşu da anlatılır. 

Oldukça uzun bir filmdir. Tamamının sınıfta oynatılması neredeyse imkansızdır. Ama belli bölümler oynatılabilir. Ben Sinema ve Tarih derslerimde bir kere tamamını oynatmıştım, sonra bundan vazgeçtim. Öğrenciler gerçekten sıkıldılar. İç Savaş, sahneleri, Lincoln ile ilgili bölümler, Lincoln Suikasti sahnesi, Ku Klux Klan sahneleri gösterilebilir ve tartışma için malzeme olarak kullanılabilir.
Kesinlikle "ırkçı" bir filmdir. Bu özelliği dikkate alınarak insan hakları eğitiminde de kullanılabilir. 
ABD tarihini ve İç savaş'ı bilmeyen birisi filmden bir şey anlamaz. Bu nedenle önce bu konularda bilgi birikimi yaratacak okumalar yapılmalı, film sonra izlenmelidir. 
Yönetmen tarafsız değildir, Kuzey ve Güney'e belirgin bir farklılık içinde yaklaşır. Güney'i sevdiği, Kuzey'i hiç sevmediği hatta nefret ettiği açıktır. Kendi köleleri dışındaki siyahları hiç sevmez ve onları haydut olarak gösterir. Bu açıdan da eleştirel analizi yapılmalıdır. 
Bunun dışında yönetmen Griffith, sinema tarihi açısından çok önemli bir yönetmendir. Dönüm noktasıdır. 1915 tarihli filmdeki sinema tekniği zamanının çok ötesindedir ve bundan sonraki film çekimlerine örnek olacaktır.
Kalabalık sahne çekimleri çok başarılıdır. Hollywood'ın ilk büyük prodüksiyonu olarak kabul edilir.

Lise 11. ve 12. sınıf öğrencileri ile daha yukarı yaşlardaki kişilere uygundur.

Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=a9UPOkIpR0A


Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: