2 Ocak 2018 Salı

Film: Bir Endülüs Köpeği

Dilara Kahyaoğlu
2017
Bir Endülüs Köpeği"Un Chien Andalou"
Yönetmen/Director: Luis Buñuel (as Louis Bunuel)
Yazarlar/Writers: Salvador Dalí (scenario) (as Salvador Dali), Luis Buñuel(scenario) (as Louis Bunuel)
Oyuncular/Stars: Pierre BatcheffSimone MareuilLuis Buñuel |See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1929
Siyah-Beyaz
Sessiz film
16 dak.

Dali ve Bunuel'in birlikte hazırladıkları Sürreal bir film. Filmdeki sahneler, iki kişinin "bilinçdışı" dünyalarının dışa vurumu olabilecek sahneler. Oldukça öznel olan bu filmde net bir olay örgüsü bir hikaye olmadığı için anlatmak zor. Ancak kabuslarda/rüyalarda görülebilecek türden imgelerden garipliklerden söz edebiliriz.
İmgeleri yorumlamakta öğrenciler de zorlanıyor elbette. Filmi izledikten sonra;  kesin olarak ne anlama geldiğini öğrenmeye çalışıyorlar. Oysa bu film bir tür açık yapıt. İmgeler elbette sembolik, tıpkı rüyalarımız gibi filmdeki sembollerin/imgelerin de yorumlanmaya ihtiyacı var. Filmi izleyen herkes kendine göre yorumlar yapabilir, o yorumlar, izleyenin kendi birikimini, kültürünü ve değerlerini yansıtır.

Film çok kısa sürdüğü için  sınıfta izlenebilir, üzerinde tartışma  yapılabilecek nokta çok. Ben 20. Yüzyıla damga vuran kişilerden Freud ve ona bağlı olarak Sürrealizm'i işlerken bu filmi kullandım. İlk sahne rahatsız edici olsa da diğer sahneler öyle değil. Bunuel ve Dali seyirciyi şoka sokmak için, rahatsız etmek için o meşhur göz kesme sahnesi ile işe başlamışlar.

11. ve 12. sınıf ve daha üst kademelerden kişiler izleyebilir. Önce Freud çalışılmalı sonra film izlenmelidir.

Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=AEQIDCTk6GU

Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: