2 Ocak 2018 Salı

Film: Uzay Macerası 2001

Dilara Kahyaoğlu
Kasım 2017

Uzay Macerası 2001, "2001: A Space Odyssey"
Yönetmen/Director: Stanley Kubrick
Yazarlar/Writers: Stanley Kubrick (screenplay), Arthur C. Clarke (screenplay)
Oyuncular/Stars: Keir DulleaGary LockwoodWilliam Sylvester | See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1968
Renkli
2 saat 29 dak.

Arthur C. Clarke'ın aynı isimli romanından (Türkçesi, 2001: Bir Uzay Destanı)  uyarlanmış bir film. Başlangıçta (insanın Şafağı bölümünde) toplayıcılıkla beslenen insansı maymunları görürüz, yaşam alanlarında bilinmeyen bir cisim ortaya çıkar, önce korkarlar sonra cesaret edip dokunurlar. Clarke insanlaşma/uygarlaşma sürecini (öldürmek, savaşmak, et yemek, alet kullanmak vb.) bu gizemli, karataşla (TEKTAŞ) başlatır. Gökyüzüne fırlatılan kocaman bir kemikle zamanda ileriye sıçrarız. Artık insanlar gelişmiş teknolojileriyle uzayda seyahat etmekte ve Ay'da da ortaya çıkan gizemli taşı Jüpiter'de de aramaktadırlar. 

Film uzundur birbirinden keskin bir şekilde ayrılan bölümlerle parçalanmıştır. Yapay zeka ile bu bölümlerden en ünlüsünde karşılaşırız: Hal... "HAL 9000" isimli "bilgisayar" tüm gemiyi yönetmektedir ve bir gün işler aksi gidince karar verme, uygulama becerisine, aklına da sahip olduğunu görürüz. Bilmeyenler için, Sürprizi bozmayalım.

Ben bu filmin ilk bölümünü derslerimde kullandım, özellikle ilk insanların ortaya çıkışını incelerken çok işe yarıyor, heyecanlandırıp, soru sormaya, tartışmaya sürüklüyor izleyicileri/öğrencileri. Elbette gizem var, onun cevabını bulmayı  onlara bırakmak lazım; Clarke'ın serisini okusunlar, çünkü bu gizemin cevabını veriyor Clarke. 
Yapay Zeka konusunda da izlenebilecek filmlerin başında geliyor. Bu konuda büyük gelişmeler ve tartışmalar var, bilim kurgusal romanlarda karşımıza çıkan her fikir neredeyse gerçek olmaya başladı. Az şey bildiğimiz, az tartıştığımız kesin. Dünya evriliyor, değişiyor; bu tür romanlar ve filmler anlama çabalarımız için kapı açıcıdır, o kapıdan girmek lazım. 

+10 yaş için uygundur

Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=XHjIqQBsPjk

Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: