2 Ocak 2018 Salı

Film: Bülbülü Öldürmek

Dilara Kahyaoğlu
2017
Bülbülü Öldürmek, "To Kill a Mockingbird"


Yönetmen/Director: Robert Mulligan
Yazarlar/Writers: Harper Lee (based on her novel "To Kill a Mockingbird"), Horton Foote (screenplay)
Oyuncular/Stars: Gregory PeckJohn MegnaFrank Overton | See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1962
Siyah-Beyaz
2 saat 9 dak.

Avukat Atticus, kızı ve oğluyla birlikte Alabama'nın küçük bir kasabasında yaşamaktadır. Siyah bir adam, beyaz bir kadına tecavüz etmekle suçlanır. Filmin ana karakteri küçük kız Scout'ın babası olan Atticus; suçlanan adamın savunmasını üstlenir. Bundan sonra tüm kasabanın ailenin karşısına geçtiğini yalnız bırakıldığını görürüz. Atticus geri adım atmaz.

Harper Lee'nin aynı isimli romanından uyarlanan bu filmin tamamı sınıfta izlenebilir. 1930'lardaki siyahların durumunu, Güneyi, linç adetini, mahkeme sistemini anlamak; hukuk, adalet, insan hakları, ırkçılık, önyargı vb. konularında tartışmak için gayet uygun bir filmdir. Boo isimli gizemli komşunun varlığı ve onun hikayesi de diğer bir etkileyici noktadır. Filmin çocuklar üzerinden işlenmiş olması, duygusal etkileşimi artırıcı bir unsurdur. Film sıcaktır, izleyenleri sarar ve filmin karakterleriyle özdeşlik kurulmasını sağlar. İnsan olduğumuzu hatırlatır. Sadece bu açıdan bile çok değerlidir.

Herkes izleyebilir. Özellikle çocuklar için, yukarıda adı geçen konularda "değerler" eğitimi amacıyla kullanılabilir.

Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=KR7loA_oziY

Aşağıdaki linkte romanın "politik doğruculuk" açısından bir eleştirisi var. Yazar "Nigger" kelimesini kullandığı için eleştiriliyor bu nedenle okuma listesinden çıkarılmış. Irkçılığa karşı yazılmış en etkili kitaplardan biri olan bu romanın başına gelen ironik olarak nitelenmiş.
https://www.washingtonpost.com/news/retropolis/wp/2017/10/15/the-ironic-enduring-legacy-of-banning-to-kill-a-mockingbird-for-racist-language/?tid=sm_tw&tid=sm_tw&utm_term=.7cf3de04514f

Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: