2 Ocak 2018 Salı

Film: Arabistanlı Lawrence

Dilara Kahyaoğlu
Kasım 2017
Arabistanlı Lawrence, "Lawrence of Arabia"

Yönetmen/Director: David Lean
Yazarlar/Writers: T.E. Lawrence (writings), Robert Bolt (screenplay) | 1 more credit »
Oyuncular/Stars: Peter O'TooleAlec GuinnessAnthony Quinn | See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1962
Renkli
3 saat 36 dak.

İngiliz Askeri Haber Alma Servisi'nin bir adamı olan ve Türkiye tarihinde de iyi bilinen Lawrence'ın hikayesi anlatılır, -tam adıyla- Thomas Edward Lawrence'ın kendi yazdığı anılarından uyarlanmıştır. Filmde yer alan karakterlerin çoğu tarihi kişilerdir ve zamanının  önemli oyuncuları tarafından canlandırılmıştır. Özünde  Osmanlı Devletine karşı isyan eden Arapların hikayesinin anlatılığı filmde; Lawrence'ın Arap liderleriyle tanışması, dost olması, onları Osmanlılara karşı savaşmaları için yönlendirmesi (gerilla savaşı), İngiliz yönetimi ile Araplar arasında arabuluculuk yapması ve Arapların bağımsızlığını kabul edilmesi için gösterdiği çabalar konu edilmiştir.
Film çok uzundur. Sınıfta belli sahneler izlenebilir. Kült bir filmdir ve birçok tarihi bir şahsiyeti tanıma açısından önemlidir bu amaçla kullanılabilir YALNIZ anlatılan öykü; Lawrence'ın kendi anılarına dayandırıldığı için oldukça özneldir. Lawrence, Arapların bağımsızlık mücadelesinde önderlik payının neredeyse tamamını kendine ayırmıştır. Bilebildiğimiz gerçekler ile filmde sunulan gerçekleri karşılaştırmalı bir şekilde izlemenin oldukça öğretici olacağını düşünüyorum. İzleyicilerin çoğu -film veya edebi bir eser olsun- sunulan kurgusal öyküyü tamamen doğru kabul etmektedir. Bu film bu konuda tartışmak için ideal filmlerden biri olabilir.
Bu tür filmlerden, -sınıfta izlenmese bile- bağlama uygun düştüğünde söz etmek, "kulağa kar suyu kaçırmak" çok yararlıdır. Özellikle tarihi filmleri eleştirel izlemleri gerektiğini öğrenmeleri, filmle ilgili zamanı geldiğinde bir iki şey -daha çok eleştirel- nokta hatırlamaları fena mı olur?

11. sınıflardan itibaren izlenebilir, anlatılan tarihsel dönemle ilgili okuma yapılır ve eleştirel izlenirse anlamlı olur. 
Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=zmr1iSG3RTA

Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: