1 Ocak 2018 Pazartesi

Film: Modern Zamanlar

Dilara Kahyaoğlu
Kasım 2017
Modern Zamanlar, "Modern Times"

Yönetmen/Director: Charles Chaplin (as Charlie Chaplin)
Yazar/Writer: Charles Chaplin (as Charlie Chaplin)
Oyuncular/Stars: Charles ChaplinPaulette GoddardHenry Bergman |See full cast & crew »
Yapım Yılı: 1936
Sessiz Film, Siyah-Beyaz
1 saat 27 dak.

1929 Büyük Bunalım sonrasının ABD'sindeyiz. Film bu dönemin kısa bir özeti gibidir. Taylorizmin kurallarına uygun çalışan fabrika, Ford'a özgü üretim bandı, işsizlik, protesto eylemleri, yoksulluk, açlık... Bir de umut ve aşk... İroni... Bunların hepsi Chaplin naifliğinde işlenmiştir. Ve en acıklı sahnelerde bile güldürmeyi başarır Chaplin.


Filmin tamamı uzundur, bazı sahneler kesilip sınıfta oynatılmaya ve tartışmaya çok uygundur. Sanayi Devrimi ve Sonrasını işlerken üretim bandı, yemek yedirme makinesi, dişlilerin arasına düşüş, sahneleri konuya giriş yapmak için oldukça elverişlidir. Her zaman öğrencilerin ilgisini çeker ve konuya dinamik bir giriş sağlanır. Filmin sessiz olması; mimiklere, jestlere, beden diline ağırlık verilmesine yol açmıştır bu da iletilmek istenen mesajın/alt metnin doğrudan izleyiciye ulaşmasını sağlar.

Her yaşa uygundur. Küçük çocuklar filmin tamamını değil belli sahneleri izleyebilir. Her şeyi anlamasa da olur, önemli olan soru sormasıdır. Bu film soru sordurur. Anlamaya /düşünmeye başlamanın birinci kuralı meraktır, soru sormak arkasından gelir ve o da karşılıklı konuşmayı kışkırtır.
NOT: Bu film "Asri Zamanlar" olarak da Türkçeye çevrilmiştir.

Tanıtım filmi için bkz. https://www.youtube.com/watch?v=D2AEcUc8tOA



Film analizlerini ben yazdım. Kaynak gösterilmeden, aktif link verilmeden kullanılmaz. DK

Hiç yorum yok: